Belgisch energieverbruik gaat nauwelijks omlaag

Het energiegebruik van de Europese Unie daalde sinds de verbruikspiek in 2006 met 8%. Het Belgisch energiegebruik lag in 2012 echter slechts 2,1% lager dan in 2006. Er zijn maar vijf Europese landen die het nog slechter doen. Dat blijkt uit nieuwe gegevens van het Europees statistiekplatform Eurostat.

De magere Belgische energiebesparingsresultaten staan in schril contrast tot de cijfers van de meeste van onze buurlanden. Zo bespaarde Duitsland meer dan 9% en viel het energiegebruik in het Verenigd Koninkrijk sinds 2006 terug met 12%. Van onze buurlanden scoort enkel Nederland, met een stijging van het energiegebruik met 2,9%, slechter dan Belgiƫ.

Lokale besturen vragen bindende doelstelling voor energiebesparing

Maar ook bij de goede leerlingen van de Europese klas is er nog geen reden tot juichen. De Eurostat cijfers bevestigen dat Europa nog een lange weg te gaan heeft om haar doelstelling van 20% energiebesparing in 2020 te realiseren. Er zijn dringend bijkomende maatregelen nodig om het energiebesparingspotentieel verder te benutten. Een signaal dat duidelijk is opgepikt door heel wat Europese lokale besturen. In navolging van het Europees Parlement, hebben meer dan 1000 steden aan Europees president Herman Van Rompuy gevraagd om een bindende energiebesparingsdoelstelling voor 2030 voorop te stellen.  Voorlopig ligt er in het Europese 2030 energie-en klimaatpakket immers nog geen doelstelling voor energiebesparing op tafel.

Ook in Belgiƫ weten de komende regeringsploegen wat hen te doen staat: van energiebesparing een absolute prioriteit maken. Enkel zo kunnen we ons wapenen tegen de stijgende energieprijzen.