Best Practices

Energiebesparing zonder hoge kostprijzen

Energiebesparing betekent niet per sé het installeren van grote en dure producten. Energie-efficiëntie kan ook  door het optimaal gebruiken van de bestaande systemen.

Europese Commissie lanceert Europees Energie-Efficiëntie Platform (E3P)

Op 5 april 2016 lanceerde de Europese Commissie het Europees Energie-Efficiëntie Platform (3EP). Dit platform moet ervoor zorgen dat alle regelgevende en financiële inspanningen benut worden om het hoofd te bieden aan de uitdagingen gelinkt aan energie-efficiëntie.

The Edge: Philips Lighting

The Edge is een innovatief, 40.000 m2, kantoorgebouw aan de Zuidas in Amsterdam. OVG en Deloitte werkten nauw samen met Philips Lighting die het Connected Office Lighting systeem geleverd heeft. Een systeem dat cutting-edge technologie gebruikt om de flexibiliteit van een open kantoor te verbeteren.

 

Nike: Logistics Innovation & Training Center

Het LITC (Logistics Innovation & Training Center) gebouw is gelegen op de site van het logistieke centrum van Nike ELC en herbergt een logistiek innovatie trainingscentrum. Het gebouw streeft een duurzaamheidslabel Breeam Outstanding na. Dit betekent dat naast de uitstekende energieprestaties van het gebouw bijzondere aandacht is besteed aan het comfort in het gebouw, de gebruikte materialen en hun verwerkingswijze, de waterhuishouding, het afvalbeheer en de constructiewijze.

Kantoorgebouw Viessmann

Jansen Finishings heeft voor Viessmann het volledige kantoorgebouw als hoofdaannemer mogen renoveren en inrichten. Ook hier werden uiteraard producten uit eigen productie gebruikt zoals de klimaatplafonds en de verplaatsbare wanden. De schrijnwerken werden uitgevoerd door het eigen atelier.

Stebo en Ondernemersatelier : passief kantoorgebouw

Dit energiepositieve kantoor brengt alle kennis samen die Cenergie doorheen de jaren met haar innovatieve gebouwen verzamelde. Opdrachtgever Stebo wou een CO2-neutraal kantoorgebouw volgens de Passiefhuis-standaard dat zelf voldoende hernieuwbare energie opwekt om haar volledige energiebehoefte (zowel gebouw- als gebruikersgebonden energiegebruik) te dekken.

ETAP: renovatie gebouwenbestand

ETAP heeft de afgelopen jaren volop ingezet op de ledrevolutie: de massale omschakeling van klassieke lichtbronnen naar led. ETAP investeerde van 2009 tot 2012 jaarlijks ruim 4,5 miljoen euro - maar liefst 9 procent van de omzet - in productontwikkeling en volledige omschakeling naar LED-verlichting. Behalve LED werkt de firma ook aan nieuwe technologieën zoals OLED. Vorig jaar wisten ze zelfs een wereldprimeur af te leveren met de OLED noodverlichting.

Recticel en Wienerberger: duurzaam renovatieproject in Spiere

Om de impact van de lage-energie-renovatie in harde cijfers te kunnen gieten, is er een samenwerking opgezet met de afdeling bouwfysica van het departement burgerlijke bouwkunde (KU Leuven). Gedurende een voldoende lange periode worden voor en na de werken het wooncomfort (relatieve luchtvochtigheid, binnentemperatuur en binnenluchtkwaliteit), het energieverbruik, de luchtdichtheid (blowerdoortesten) en de bouwknopen (infraroodopnames) gemonitord.

Saint-Gobain: Futurfantastic bijna-nul-energie-renovatie

Start 2 renovate is een project rond het energiezuinig renoveren van woonhuizen, met als doel om op lange termijn je huis futureproof te maken . Heel wat maatregelingen kunnen genomen worden om op een korte termijn je energieverbruik drastisch te verminderen. Start 2 renovate tracht het energie-efficiëntie te koppelen aan de woonkwaliteit. Het doel is om de woning om te vormen tot een bijna-nul-energiewoning.

Relighting bij Farm Frites: asset as a service

Farm Frites is  één van de grootste aardappelverwerkende bedrijven ter wereld. In de vestiging in Lommel realiseerde Encon een relighting als ESCO-project: Encon zorgde niet enkel voor de studie en uitvoering van de relighting, ze nam ook de investering voor haar rekening.  Het bestaande verlichtingsniveau was niet alleen te laag om de werkvloer optimaal te verlichten, het verbruik van de installatie bleek bovendien veel te hoog. Encon stelde daarom een ‘relighting’ voor met een nieuwe verlichtingsinstallatie die voldoet aan de strikte eisen in de voedingssector en die bestand is tegen externe invloeden zoals water, warmte, vervuiling, enz.

Pagina's