Energiebesparing zonder hoge kostprijzen

Energiebesparing betekent niet per sé het installeren van grote en dure producten. Energie-efficiëntie kan ook  door het optimaal gebruiken van de bestaande systemen.
 

Re-commissioning betekent letterlijk ‘het hergebruiken van bestaande gebouwen en installaties’. In het Europese project Re-Co bespaarden de projectpartners 10% op de energiefactuur in 14 verschillende gebouwen. Dat gebeurde door het middel van kleine investeringen. De Belgische partner in het project is Factor4. Zij hebben twee projecten onder hun vleugels.

Drukkerij Averbode is vooral bekend voor het drukken van tijdschriften Doremi en Zonneland. Het bedrijf kent zo’n 100 vaste medewerkers en 250 externe medewerkers. Ze distribueren boeken en tijdschriften naar binnen- en buitenland. Voor hen is het een maatschappelijke verantwoordelijkheid om op lange termijn energie te besparen. Om dat te doen veranderden ze hun stookolieketels in gascondensatieketels. Dat alleen was onvoldoende om te voldoen aan de normen van het Re-Co project en daarom sloten ze een prestatiecontract af met Factor4. Geen onbelangrijke factor daarin is dat de kostenbesparing die ze bewerkstelligen rekening houdt met een aangename werkomgeving. Daarnaast heeft Factor4 de verlichting van de drukkerij aangepast. Enkel die aanpassing zorgde al voor een besparing van 1.500 euro terwijl de installatie van de lichtinstallatie 2.000 euro kostte. Na anderhalf jaar is de investering dus terugbetaald.

Het geo-instituut van de KU Leuven bevindt zich in een recent gebouw dat bestaat uit klaslokalen, laboratoria en kantoren. Het gebouw werd in 2006 in gebruik genomen, maar bij een re-commissioning-audit kwamen er al snel enkele mogelijkheden voor verbetering aan het licht. Met enkele kleine ingrepen voerden ze een drastische besparing door. Ze hebben de tijdsregeling en de setpunten van de temperatuur opnieuw ingesteld, daarnaast vervingen ze een defecte pomp. De kost van deze ingrepen verdienden ze terug in minder dan een jaar.

In de gangen van het geo-instituut voerden ze testen uit op de verlichting. Zo installeerden ze uiteindelijk een sensor en een timer op de lichten. Voordien stonden de lichten zo’n 12 uren per dag aan. Nu is dat slechts 1,5 uren. Dat verschil heeft natuurlijk een grote energiebesparing tot gevolg.

Ook in acht andere landen werd aangetoont dat de investeringen niet zo hoog moeten zijn om op energie te besparen. Er werd in al de gebouwen van de negen landen samen gemiddeld zo’n 10% energie bespaart. Daarbij waren de gemiddelde investeringen voor die besparingen zo laag dat ze in minder dan een jaar terugverdiend werden.