ESP steunt oproep zeven EU-ministers voor bindende doelstelling energiebesparing

De Energy Saving Pioneers (ESP), een Belgische coalitie van 25 vooruitstrevende bedrijven waaronder Philips en Siemens, steunt de vraag van zeven Europese energieministers aan de voorzitter van de Europese Commissie om een bindende energiebesparingsdoelstelling op te nemen in het 2030-klimaatpakket. 

ESP stelt dat er nood is aan een bindende Europese doelstelling van 40% energiebesparing tegen 2030 om het bestaande potentieel aan energiebesparing te ontsluiten. “Wereldwijd, maar ook in België is onze rol meer dan ooit om samen met onze partners en klanten naar een optimale energie-efficiëntie te gaan voor mens en maatschappij”, aldus André Bouffioux, CEO Siemens Belux. Uit de impactstudie van de Europese Commissie blijkt dat versterkt Europees energiebesparingsbeleid naast klimaatwinst ook leidt tot bijkomende activiteit en jobs in de sector. Bovendien benadrukt de huidige situatie in Oekraïne het belang om de afhankelijkheid van geïmporteerde energie in te perken.

In het huidige, geldende 2020-pakket is de energiebesparingsdoelstelling van 20% niet bindend. Op EU niveau zal deze dientengevolge dan ook niet gehaald worden. De energie-ministers van Duitsland, België, Denemarken, Griekenland, Ierland, Luxemburg en  Portugal vragen in een brief aan José Barosso om voor 2030 wél een bindende doelstelling op te nemen, om zo te leren uit de fouten van het verleden. Een eerder voorstel van dit klimaatpakket - zonder bindende doelstelling - ligt momenteel bij de Europese Raad. 

Energy Saving Pioneers 
Energy Saving Pioneers (ESP) is een coalitie die op initiatief van Bond Beter Leefmilieu voorlopers in energiebesparing samenbrengt en beleidsmakers informeert omtrent de economische, sociale en ecologische meerwaarde van energiebesparing. ESP-leden zijn bedrijven, lokale besturen, organisaties en de milieubeweging: Viessmann, Vande Kreeke, Techcomlight, Stad Gent, Spirax Sarco, Siemens, Rockwool, Recticel, Philips, Passiefhuisplatform, OVED, Lightplus, Knauf Insulation, Knauf, Isover, Isoproc, Intellisol, Helia, Greenforce, ETAP Lighting, Emaze, Climact, Studiebureau Boydens, Bostoen en Bond Beter Leefmilieu. Zie ook www.energysavingpioneers.be.

Brief aan Barosso
De brief  van de ministers aan José Barosso vindt u op http://www.eceee.org/all-news/news/news_2014/2014-06-19/letter-to-Barroso 


Contactpersoon: Jonathan Lambregs: 0497 463 488