ESP op bezoek bij Viessmann om energiebesparing bij kmo’s te bespreken

Datum: 
22 januari 2016

Er is in Vlaanderen nog heel wat onontgonnen energiebesparingspotentieel. We merken dat kmo’s vaak over het hoofd worden gezien. Een gemiste kans. Op 21 januari organiseerden we daarom ons eerste rondetafelgesprek van 2016 in het hoofdkantoor van onze partner Viessmann België in Nossegem. Samen met enkele coalitieleden en vertegenwoordigers van de Vlaamse administratie bekeken we de drempels om energiebesparing in kmo’s te realiseren.

Naast een aantal zeer interessante thema’s die tijdens het gesprek besproken zijn, kwam er één thema sterk naar voren: ontzorging. Er wordt heel wat ingezet op informatievoorziening voor kmo’s. Door een scan uit te voeren, zijn de de kmo’s ook op de hoogte van de economische meerwaarde van energiebesparingen. Toch blijft het al te vaak bij de audit of die ene info-sessie. Energiebesparing is voor kmo’s immers geen kerntaak en staat niet hoog op de prioriteitenlijst. Inzetten op begeleiding is daarom cruciaal. Ontzorging kan een belangrijke rol spelen om hen over de streep te trekken. Bij het gesprek waren beleidsmakers betrokken van het Vlaams Energieagentschap en het Agentschap voor Innoveren en Ondernemen. Daarnaast waren ook een tiental ESP-leden aanwezig.

IMG_2459.JPG

Ook in 2016 wil ESP de uitwerking van energiebesparing versnellen. Samen met onze partners treden we in dialoog met het beleid. Dit gesprek was het eerste in een lange rij. Via een reeks rondetafelgesprekken willen we onze visietekst verder in de verf te zetten. Het stimuleren van energiebesparing in bedrijven met bijzondere aandacht voor kmo’s (onderdeel 4.2.) staat alvast in de kijker. De volledige tekst kan u ook terugvinden op deze website. We willen onze beleidsmakers blijven informeren over de concrete socio-economische meerwaarde en klimaatwinsten van energiebesparing. We blijven volop inzetten op een ambitieus energiebesparingsbeleid in België.